Monday, June 27, 2011

Burger Kecil

Hari ni buat lagi burger kegemaran hubby ku..sepa2 mau cuba, try la ok? resipi di sini~

Roll Tuna Sandwich




BAHAN-BAHANNYA :-)

250gm tepung roti (high protein flour)
50gm gula kastor
1/2camca teh garam
10gm susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softener
30gm telur (pecahkan sebiji, kacau sedikit dan timbang)
6gm instant yeast
20gm mentega
125ml air suam (kalau guna breadmaker, guna air biasa

BAHAN INTI TUNA :-")

1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, tos dan keringkan, lecek hancur
2 1/2 camca besar mayonis
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang, hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi (optional) perah jusnya
1/2 camca teh lada hitam, asingkan sedikit untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

    UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).






    UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.










    Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabut baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya....

SELAMAT MENCUBA~~~

Wednesday, June 22, 2011

Donut

Ibunda hari2 minta buat donut, last2 hari ni baru dapat buatkan..kalau buat donut ni, kalau ikut saiz besa, mgkn dapat buat dlm 32 biji gitu..tp oleh kerna saya buat mini donut, 1/2 adunan ada lah dapat 24 biji..sukati u alls la ok, ikut mana suka..

BAHAN-BAHANNYA :-

280ML AIR
300GM TEPUNG ROTI (HIGH PROTEIN FLOUR)
200GM TEPUNG GANDUM (PLAIN FLOUR)
10GM GARAM
60GM GULA HALUS
20GM SUSU TEPUNG
1/2 CAMCA BESAR BAKING POWDER
3 1/2 CAMCA TEH INSTANT YEAST
2 KUNING TELUR
50GM LEMAK SAYURAN

Cara membuatnya:

satukan semua bahan kecuali air dan lemak sayur. Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut. Masukkan lemak sayur sambil terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat d mangkuk adunan. Bulat2kan doh, masukkan dalam satu bekas dan biar 1 jam (naik 1 ganda).

Keluarkan doh tadi, dan uli sekejap, rehatkan 5 minit. Bahagi doh kepada 2 bahagian. Canai yang satu lagi setebal 1/2 inci. Terap dengan penerap donut dan alihkan ke dulang yang telah d tabur sedikit tepung. Buat hingga siap. Rehatkan 30 minit hingga naik lagi.

Goreng donut dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar 4-5 biji sahaja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak. Bila kuning keemasan pada kedua2 permukaan, boleh angkat dan toskan atas paper towel. Hiaskan dengan gula halus, gula icing, coklat atau apa2 sahaja.

SELAMAT MENCUBA U ALLS~~~

Sunday, June 12, 2011

Buttermilk Bun


BUTTERMILK BUN

BAHAN DOH :-)
300gm tepung gandum (saya pakai high protein flour)
55gm gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30gm minyak sapi (guna mentega pun boleh)
1 1/2 camca teh instant yeast
30gm telur (1 biji telur, di kocok sedikit dan timbang)
100ml air suam
50ml air (extra)

Filling Buttermilk:
For fillings- mix altogether
1  1/2 cups milk powder
1/2 cup fine sugar
1/2 cup butter
1 tbsp vanilla

UNTUK DOH:- Dalam air suam, masukkan yis dan 1 camca teh gula halus (dari 55gm gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan masukkan bancuhan ragi tadi. Uli dan tambahkan air (yang extra 50ml tadi) sedikit demi sedikit sehinggan menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit.


CARA MEMBUATNYA :-)
Campurkan bahan2 filling, ketepikan. Ambil doh dan bahagikan kepada 10 bahagian (saya dapat 11 biji doh, setiap satu 50gm). Kemudian, isi kan kedalam setiap doh,  letakkan di atas loyang yang sudah di sapukan sedikit mentega, buat hingga siap. Biarkan selama 45 minit, sehingga kembang..Bakar selama 20-25 minit pada kepanasan 190c.


SELAMAT MENCUBA!

Saturday, June 11, 2011

Panduan Membuat Cheesecake

Kalau kita membuat sendiri kek keju, kosnya tidaklah sampai RM20. Tetapi kalau kita beli di kedai bakeri harganya mencecah RM60 sebiji. Dan yang pentingnya kita tak pasti samada ianya halal kerana kalau dibuat oleh bukan Islam,tentunya mereka letakkan wain atau likuer dalam kek untuk tahan lama. Untuk jimatkan kos terutama membeli krim keju dan whipping cream, belilah di kedai menjual bahan kek kerana lebih murah berbanding pasaraya biasa. Misalnya, krim keju Philadelphia (250 gm) berharga RM11 di pasaraya biasa, tetapi di kedai bahan kek seperti Bake With Me dan lain-lain, harganya cuma RM7.00 dan untuk 500gm, RM11. Begitu juga dengan bahan-bahan yang lain, lebih murah.

Secara ringkasnya, kek keju boleh dibahagikan kepada dua jenis ialah jenis bakar(bake) dan juga jenis dingin (chill). Jenis dingin lebih mudah kerana tidak perlu membakar. You alls hanya perlu menyediakan lapisan asas (base) yang terdiri dari kek span atau biscuit crust. Tetapi kelemahan kek ini ialah ia perlu sentiasa didinginkan supaya tidak lembik.

Also, pastikan gelatin yang digunakan semasa membuat Chilled Cheesecake adalah jenis halal dari Pakistan yang berbentuk butiran kristal bewarna perang muda (kalau x silap, BWM ada jual). Apabila dicampurkan dengan air panas,ia agak kuat baunya tetapi akan hilang apabila bercampur dengan keju.

Kaedah Bain-Marie



Panduan Membuat Kek Keju
1. Keluarkan krim keju, 1 jam sebelum digunakan agar ia lembut dan mudah diputar.
2. Gunakan jenis krim keju Philadelphia (ketul) bukan jenis spreadable (dalam botol).
3. Gunakan kaedah water-bath,steam bake atau bain marie (caranya sama tapi ada nama berlainan). Caranya, sediakan loyang lebih besar saiznya dari tin kek.Masukkan air 1/4 bahagian dan masukkan tin kek atasnya. Masuk dalam oven dan bakar.
4. Gunakan suhu yang perlahan iaitu 160 darjah celcius dan bakar selama 1 1/2 jam hingga 2 jam.
5. Untuk tin pembakar, gunakan springform atau loose tin supaya mudah dikeluarkan. Jika tiada, boleh gunakan acuan biasa tetapi lapik dengan plastic wrap agar mudah dikeluarkan (utk cara dingin).
6. Jangan putar keju dan gula terlalu kembang kerana overbeat boleh sebabkan kek retak atau mendap apabila keluar dari oven.Kek keju tidak perlukan udara yang banyak.
7. Setelah 1 1/2 jam, cucuk kek di bahagian tengah dengan lidi untuk pastikan ia telah masak. Jika lidi masih ada adunan melekat, bakar untuk 30 minit lagi.
8. Jika permukaan kek sudah overbrown ( terlalu perang), tutup dengan kertas aluminium foil dan bakar semula.
9. Setelah kek masak, tutup api oven dan biarkan kek selama 30 minit.Jangan alihkan bekas airnya.Ini untuk mencegah kek mendap kerana perubahan haba.
10. Keluarkan kek dari ketuhar dan sejukkan.
11. Untuk kek jenis dingin,gelatin adalah bahan yang digunakan untuk setkan kek (mengeraskan kek). Cara membuatnya ialah,didihkan air dan masukkan gelatin.Angkat dari api dan kacau hingga gelatin hancur dan menjadi cair. Sejukkan sebentar sebelum dicampurkan dengan keju.
12. Whipping cream yang digunakan pula adalah jenis Dairy Whipping Cream (apa-apa jenama) yang juga dikenali sebagai Thick Cream atau Double Cream. Jangan gunakan Non-Dairy Whipping Cream (for topping), ianya hanya untuk hiasan atas kek.(sudah belajar kan dr post sebelum ni)
13. Setelah bahan-bahan dibancuh, tuangkan atas kek span atau biscuit crust dan simpan dalam peti sejuk (chiller) untuk 4 - 5 jam sehingga keras. Untuk cepatkan proses mengeras, simpan 1 -
2jam dalam freezer (tempat beku) kemudian alihkan ke tempat chiller.

Chocolate Chips Muffin

Chocolate Chips Muffin

 
Harap maaf..kualiti gambar x brapa jelas..hehehhe..

BAHAN-BAHANNYA :-)

Bahan A:
2 cawan tepung
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil baking soda
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

Bahan B:
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair / susu segar
3 biji telur

Bahan C:
3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan2 B dan letak ke tepi. Ayakkan tepung bersama koko, baking powder, baking soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175c selama 20 minit.

Selamat Mencuba you alls!

Rich Moist Chocolate Cake

This is another recipe of my chocolate cake yang saya selalu buat..kadang2 kalau rasa malas tu, saya buatkan ni jadi cupcake, and masa membakarnya cuma 20 minit ja..


RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Bahan-Bahan
6 oz butter
14 oz gula castor - boleh kurangkan kpd 12 oz
3 biji telur ayam

Bahan-Bahan Yg DiBancuh Bersama:1 sudu teh Nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate emulco/paste atau oil

Bahan-Bahan Yg Diayak Bersama:
8 oz tepung high protein (tpg roti) - boleh juga guna tepung gandum
2¼ oz serbuk koko - guna yg non branded untuk warna kek yg kehitaman
½ sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1½ sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais


Cara membuatnya:
1. Dgn menggunakan mixer (high speed), pukul mentega dengan gula sehingga kembang (kira-kira 15 minit)

2. Masukkan pula telur satu persatu. (medium speed). Pukul lagi hingga kembang dan sebati lalu masukkan campuran Nescafe, esen vanilla & chocolate emulco. Setelah proses ini, jangan gunakan mixer lagi.

3. Kemudian, masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan dgn kaedah "fold-in method". Kacau pelan2 – satu arah jer.

4. Selanjutnya, masukkan air sejuk sedikit-sedikit sambil di gaul perlahan-lahan sehingga sebati.

5. Tuang adunan ke dalam loyang 9" persegi yg telah dialas dan di gris dgn mentega pada dasar dan keliling loyang. Bakar dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1½ jam.

HIASAN ATAS KEK
secukup strawberries
sedikit aprikot glaze (utk mengilatkan strawberries)
secukup walnut (dipanggang sebentar)
cokelat putih dan coklat biasa (utk membuat kepingan coklat yg berdesign)

CREAM COKLAT / GANACHE
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar mentega
½ cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas kek dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.
 
SELAMAT MENCUBA~

Gateau (Kek Buah2an)


GATEAU (KEK) BUAH-BUAHAN

 
 
Bahan-Bahan Kek

5 biji telur (saiz besar, kira-kira 70 gm setiap satu)
130 gm tepung Hong Kong (diayak)
150 gm gula
80 gm mentega cair
(Saya pakai sponge mix jer..senang sikit...)
 
Cara:
1) Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan pekat.

2) Masukkan tepung (fold-in method) dan seterusnya mentega cair ke dalam adunan telur/gula tadi. Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati/rata. Jangan kacau terlalu lama agar ‘udara’ yg ada kat dalam bahan kek ni tak ler byk keluar.

3) Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat, 8” atau 9” yang telah dialas kertas tracing dan digris dgn mentega.

4) Bakar di dalam oven dgn suhu 170 - 180 darjah Celsius selama kira-kira 30 minit. Setelah kek masak, keluarkannya serta-merta dari loyang dan sejukkan di atas redai kek. Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dihias.


Bahan-Bahan Hiasan
Secukup buah pic dalm tin (dihiris)
Secukup buah anggur atau strawberry
1 biji buah kiwi (dihiris)
secukup nenas dlm tin (dipotong kecil-kecil)
100 gm badam hiris (dibakar hingga kekuningan)

Bahan Krim
250 ml whip cream
(dipukul sehingga pekat)
beberapa titik esen mangga (optional) –dicampur pd krim sebagai perisa

Bahan Glaze3 sudu besar apricot gel
4-5 sudu besar air
(masak apricot gel ni bersama air sehingga larut dan cair – siap utk digunakan)
 
 
 
 
Cara Membuat Kek Buah-Buahan

1) Kek sponge yg telah disejukkan tadi, dibelah dua. Sapukan krim rata-rata di atas satu bahagian dan bubuh sedikit buah-buahan jika suka. Tangkupkan di atasnya dgn satu lagi bahagian kek tadi.

2) Kemudian, sapukan krim pada keseluruhan kek sehingga rata. Susun buah-buahan mengikut citarasa dan kreativiti anda sendiri, di permukaan kek. Pada keliling kek, bubuh pula badam hiris yg telah dipanggang tadi.

3) Akhir sekali, gunakan berus lembut dan sapukan apricot glaze rat-rata ke atas buah-buahan yg telah disusun. Ini agar buah-buahan tu kelihatan kilat dan cantik dipandang. Kek yg telah siap, disimpan di dalam peti sejuk.


Nota:

You alls boleh menggunakan apa saja buah-buahan yg anda gemari seperti strawberry, cherry dan sebagainya. Namun di dalam memilih buah-buahan tersebut, pilihlah yg berlainan warna, agar kek nampak ceria dgn pelbagai warna.
 
SELAMAT MENCUBA~

M&M's Cheesecake

M & M's  Cheesecake

Ingredients for biscuit base:

200 gm. oreo biscuit
80 ml. melted butter

Fillings:

800 gm. cream cheese
150 gm. castor sugar
5 Tbsp. sifted cornflour
1/2 tsp. Vanilla Essence
2 Tbsp. Lemon Juice
4 large eggs
130 ml. whipping cream
130 ml. Milk

Ganache:

100 ml. whipping cream
100 gm. dark cooking chocolate

some M & M plain chocolate candies - for decoration

Method:

(1) Blend oreo biscuits and then add in melted butter. Mix well and then press into a 9" springform cake tin. Refrigerate till harden.
(2) Beat cream cheese with sugar till creamy.
(3) Add in cornflour, vanilla essence and lemon juice.
(4) Add in eggs one at a time making sure that it's evenly mixed before the next addition.
(5) Pour in whipping cream and milk and mix till evenly mixed.
(6) Pour filling onto the prepared biscuit base and bake at 160C for about 90 mins.
Turn off oven and leave cheesecake in the oven for about 45 mins. Prop open oven and leave for another 45 mins. or till cooled. Remove cheesecake and put in the fridge to chill.
(7) For topping: microwave whipping cream and chocolate for about 45 secs. and then stir till smooth. Let stand for 5 mins. before pouring on top of the cheesecake. Sprinkle M & M chocolate candies on top. Refrigerate cake again for at least 8 hours before slicing. Serve chilled.

NOTE: TO THOSE WHO WANTS TO MAKE THIS BAKED-CHEESECAKE FOR THE FIRST TIME, U MUST READ HERE.

Burger Mini A.K.A Burger Kampung

okeh..yang panjang tu hasil kerja tangan hubby ku..dia mau yg besar sbb ini fav dia..
Ini first time mencuba nasib membuat burger ni..slalu beli ja di kedai..tengah surf2, terjumpa resipi ni..Memang menjadi and sedap..lembut di dalam, dan di luar nya macam ada rangup2..resipi ni sesuai untuk buat burger ni atau pun donut..

BAHAN_BAHANNYA :-)

1 1/2 cawan tepung gandum
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula kastor
1 1/2 camca besar shortening (tapi, stok shortening dah habis, maka saya ganti dgn majerin)
1/4 camca teh garam halus
100ml air suam*
1 camca teh instant yeast* (*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
sedikit air tambahan
Sambal tumis ikan bilis scukupnya
Hirisan timun

CARA MEMBUATNYA :-)

Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yis tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekit di tapak tangan dan juga mangkuk.

Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh dan bagi kepada 10 bahagian, saya timbang 45gm setiap satu, bulat2kan seperti membuat bun, susun dalam loyang yang di tabur sedikit tepung, buat hingga siap dan biar 40-45 minit atau kembang.

Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat, toskan, letak atas paper towel. Bila sejuk, belah dan letak sambal tumis dan juga hirisan timun. Gunakan pisau bergerigi halus untuk mendapatkan potongan yang cantik (pisau untuk belah roti burger tuuu)..Hidangkan, Selamat mencuba dan Selamat Kenyang...

Friday, June 10, 2011

Sosej Blossom Bun

Tadaaaaaa~  
Jangan banyak cakap la, sediakan pen dan kertas dan perut yang kosong..hehehehehe...

BAHAN-BAHANNYA :-)

250gm tepung roti ( high protein flour)
50gm gula halus
1/2 camca teh garam halus
10 gm susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softener
30gm telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6gm instant yeast
20gm mentega
125ml air suam (kalau guna breadmaker, guna air biasa)
10 batang sosej "ayamas", celur sekejap dan toskan
Mayonaise secukupnya
Sos Cili/tomato secukupnya
Mix vege secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH:- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega. Masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan teruskan menguli sehingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (lebih kurang 20 minit..lenguh tangan wooo). Bulat2kan doh, letak dlm bekas dan balut dgn plastik wrap, biarkan selama 45 minit hingga naik.

Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (lebih kurang 50gm setiap satu). Ambil satu bahagian dan canaikan memanjang, letak 1 batang sosej dan bungkus, kemudian kerat kepda 8 bahagian (seperti dalam gambar).

haha..sila ignore canaian yang x rata..


Kemudian, bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir di tolak ke tengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga.Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih dalam dulang pembakar yang telah di sapu sdikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perapkan 45 minit.



Sapu dengan baki telur tadi rata2. Tabur mix vege, kemidian paipkan sos dan mayo. Bakar pada suhu 190c selama 20-25 minit. Sejukkan sebelum di hidang.

 
dalam proses membakar..
P/S : Jimat ni, kalau beli di bakery harga suda brapa..hmhm..Selamat~

Sosej Roll

Ini hasilnya..memang terlebih gebu, sampai tertutup sosej di hujung tu..hahaha..x apa..homemade kan..yang penting, rasanya..TIP TOP~ 

Hello..jumpa lagi..Tadi petang, saya ada buat sosej roll untuk anak buah saya..Ini kali ke-3 saya buat ni, dan betul2 yakin resipi ni paling sedap dan puas hati dengan hasilnya. Tidak sampai 2 jam, habis licin! hahahaha...

SOSEJ ROLL

BAHAN DOH :-)
300gm tepung gandum (saya pakai high protein flour)
55gm gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30gm minyak sapi (guna mentega pun boleh)
1 1/2 camca teh instant yeast
30gm telur (1 biji telur, di kocok sedikit dan timbang)
100ml air suam
50ml air (extra)

BAHAN-BAHANNYA :-)
14 batang sosej (saya pakai brand ayamas yang honey), rebus 2 minit, toskan dan biar sejuk
Telur (guna baki telur dalam resipi)*
1/2 camca besar susu sejat* (*disatukan dan kacau rata)
Biji bijan untuk hiasan

UNTUK DOH:- Dalam air suam, masukkan yis dan 1 camca teh gula halus (dari 55gm gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan masukkan bancuhan ragi tadi. Uli dan tambahkan air (yang extra 50ml tadi) sedikit demi sedikit sehinggan menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit.

CARA2 MEMBUATNYA :-


Canai doh roti tadi dalam bentuk 4 segi tepat, kemudian potong kepada 14 bahagian (dalam gambar tu sya potong 7 bahagian ja), ambil 1 bahagian dan lilitkan pada sosej, pastikan punca doh tadi berada di bawah lilitan pertama, ini untuk menggelakkan doh terbuka. Lilit hingga ke hujung dan selitkan bawah ilitan terdahulu.

Kemaskan dan susun dalam dulang pembakar yang telah di sapu sedikit mentega. Buat hingga siap. Biar kan 45 minit hingga naik. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 190c sekurang2nya 10 minit. Sapu roti tadi dengan bancuhan telur + susu cair dan tabur dgn bijan. Bakar roti 25 minit atau hingga perang keemasan (aha! saya punya itu telebih masak, warna nya kecoklat gelapan..hahaha). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum di hidangkan.....SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, June 8, 2011

Blueberry Cheesecake

Here's another Chilled Blueberry Cheesecake recipe..



Ingredients:

250 gm. Cream Cheese
120 gm. Blueberry Pie Filling
30 gm. sugar
13 gm. Gelatine powder
50 gm. Water
300 gm. Whipped cream

Sponge Cake recipe, go to Easy Choc Optima Sponge Cake.

Method:

(1) For sponge cake, whisk all the ingredients together except corn oil. Whisk till thick.
(2) Pour into 3 trays of 10" square trays or into rectangular trays. Bake at 175C for about 15 mins. or till cooked.
(3) Cool on cooling rack.
(4) For cream cheese: Soak gelatine powder with water and let it bloom. Microwave it for 20 secs.
(5) Whip cream till fluffy.
(6) Beat cream cheese with sugar till creamy then add in blueberry pie filling.
(7) Fold in whipped cream.
(8) Spread 1/3 of the cream cheese mixture onto 1 slice of cake. Then continue the process till finished.
(9) Decorate with some blueberry pie filling on top.
(10) Chill before serving.

Easy Chocolate Optima Sponge Cake

Sponge cake:

250 gm. Optima flour
70 gm. water
4 eggs
1 tsp. Ovalette
70 gm. cornoil


Method:

(1) For sponge cake, whisk all the ingredients together except corn oil. Whisk till thick.
(2) Pour into 3 trays of 10" square trays or into rectangular trays. Bake at 175C for about 15 mins. or till cooked.

German Black Forest Cake


Ingredients for Chocolate Sponge Cake, click here.

300 gm. whipped cream - whipped
1 tin or dark pitted cherries - drained
200 gm. Blueberry pie filling
200 gm. grated / scraped chocolate - for sides

Method:

(1) Combine (B) ingredients together till smooth, add in sifted flour mixture and blend till smooth.
(2) Whisk egg white with sugar and cream of tartar till stiff.
(3) Fold in (1) and (2) then pour into a 9" round tin and bake at 180C for about 35 to 45 mins. or till cooked.
(4) Leave to cool completely then slice into 3 layers of cake.
(5) Spread some whipped fresh cream on the 1st layer of sponge cake, then spread some blueberry pie filling on top and place some pitted cherries on top. Place the second layer of cake on top and repeat the same process till the 3rd layer cake is on top.
(6) Cream the whole cake with fresh cream.
(7) Spread scraped chocolate for the side and top. Decorate to your desire.
(8) Chill the cake before serving.

Note: this sponge cake is a little harder to make. I will advise new bakers to use Easy Chocolate Optima Sponge Cake Recipe.

Chocolate Sponge Cake

AHah! Ini lagi resipi untuk orang2 rajin macam saya (hadoi!) untuk buat chocolate sponge cake..Silakan..silakan..


Sift the flour together:
(A)
125 gm. cake flour
1/2 tsp. baking powder
1/4 tsp. bicarbonate of soda
75 gm. sugar
1/4 tsp. salt

(B)
80 gm. egg yolks (About 4 eggs)
50 gm. cornoil
50 gm. fresh milk
35 gm. cocoa powder + 70 gm. hot water

(C)
160 gm. egg white
80 gm. sugar
1/4 tsp. cream of tartar

Method:

(1) Combine (B) ingredients together till smooth, add in sifted flour mixture and blend till smooth.
(2) Whisk egg white with sugar and cream of tartar till stiff.
(3) Fold in (1) and (2) then pour into a 9" round tin and bake at 180C for about 35 to 45 mins. or till cooked.

* Nampak macam banyak bahan, but actually, caranya senang saja..Heheheh...

Vanilla Sponge Cake

Kalau kita nak buat sponge cake, kadang-kadang datang rasa malas tu, kita beli ja Royal Sponge Cake Mix di kedai kan? Untuk sepa2 yang rajin mau buat sponge cake from the scrape, or tiba2 emergency mix dah habis, this is the recipe you alls will be needed..sedia pen and paper...

Ingredients for Sponge cake:

5 eggs
100 gm. sugar
120 gm. cake flour
1/4 tsp. vanilla essence
a pinch of salt
90 gm. cornoil or melted butter

Method:

(1) Sponge cake: Whisk eggs and sugar with high speed until light and fluffy.
(2) Fold in flour and cornoil.
(3) Pour into an 8" square pan and bake at 175C for about 30 to 35 mins.





Chilled Durian Cheesecake

Ini resepi yang paling saya enjoy makan sebab lemak berkrim..Dengan isi durian yg packed di dalam..Fuh! Bila la lagi musim durian? Teringin nak buat lagi.. 


CHILLED DURIAN CHEESECAKE

Bahan Base

200 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
150 ml whip cream
150 ml plain yogurt
100 gm gula halus [gula kastor]  
Isi durian

Larutan agar-agar cair [panaskan]
100 ml air
1 s/b agar-agar serbuk / gelatin


Cara
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. bakar dalam oven selama 8-10 minit pada suhu 170'C
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt, whip cream dan kacau rata
5. Masakkan agar-agar dan air sehingga mendidih. Biarkan suam kuku.
6. Masukkan dlam adunan keju dan kacau rata.dalam
7. Masukkan dalam loyang yg ada base. Sejukkan dalam petisejuk selama 4 jam.
8. Keluarkan dan hidang.

*Seperti post saya sebelum ni, kalau mau tukar base tu ke sponge cake pun boleh..Suka hati you alls la ye..Kalau ada resepi2 yang you alls request nak saya post kan d blog ni, please let me know ok? Selamat mencuba dan selamat makan!

Monday, June 6, 2011

Q&A Mengenai Kek

Membuat kek ni kadang-kadang cantik gebunya dan kadang-kadang pula kurang menjadi. Walaupun kita menggunakan resipi yang sama,tetapi teknik yang digunakan tidak seragam. Contohnya masa memukul mentega dan gula atau cara menggaul berbeza setiap kali kita membuat kek.Itulah sebabnya hasilnya pun tidak sama. Jadi adalah penting kita menyeragamkan teknik mengadun seperti yang diamalkan oleh bakeri-bakeri supaya produk kita sentiasa sama terutama untuk orang yang mengambil tempahan kek.

Dalam perkara membuat kek ini memang sering timbul masalah. Antara masalah yang sering dihadapi ialah seperti berikut :

1. Kek Tenggelam Di Tengah

Didalam ketuhar, kek naik dengan elok tetapi apabila ia dikeluarkan dan disejukkan, permukaannya menjadi mendap.Ada beberapa perkara yang menyebabkan ini berlaku.Antaranya sukatan tepung dalam kek tidak mencukupi. Apabila tepung kurang, ia tidak dapat menampung struktur kek, jadi ia mendap di tengah. Kek juga kemungkinan belum cukup masak di bahagian tengahnya. Jadi adalah penting untuk anda menyucuk bahagian tengah kek dengan lidi apabila cukup masanya. Jika ada bahan yang melekit, bakar lagi 10 minit hingga bahagian tengah masak. Kemungkinan lain ialah mentega dan gula tidak dipukul sehingga gebu. Ini menyebabkan ia kekurangan gelembung udara yang akan mengembang apabila terkena haba.

2. Kek Merekah di permukaan

Perkara ini adalah biasa jika rekahannya kecil sahaja dan ia akan rapat apabila sejuk. Tetapi jika rekahannya besar, ia akan menjejaskan rupabentuk kek anda. Ada beberapa perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku. Antaranya ialah suhu ketuhar yang terlalu panas ataupun kek anda agak kering kerana terlebih tepung atau kekurangan cecair. Jadi setkan ketuhar pada suhu yang biasa untuk kek iaitu 180 darjah celcius. Semak semula resipi anda agar kandungan bahannya seimbang. Gunakan juga saiz tin pembakar yang bersesuaian.

3. Kek tidak masak di tengah tetapi hangus di bahagian tepi.

Perkara ini mungkin berkaitan dengan ketuhar anda. Ia mungkin tidak berfungsi dengan baik dan perlulah diservis ataupun ditukar baru.

4. Kek padat dan berminyak

Proses memukul mentega dan gula hendaklah dilakukan hingga ia benar-benar kembang dan gebu. Ia ringan dan warnanya kuning keputihan. Masa memukul bergantung kepada pengadun masing-masing. Apabila memasukkan telur pula,hendaklah dimasukkan sebiji dan dipukul sebati barulah dimasukkan yang lain.Kemudian barulah masukkan tepung dan susu. Jika proses dilakukan dengan betul, insyallah kek anda akan jadi gebu dan lembut.

Do's and Don'ts When Baking Cake

Ramai antara kita yang minat membuat kek tetapi ada yang tidak ambil kisah tentang beberapa perkara penting sebelum membuatnya. Jadi marilah kita dapatkan informasi tentang panduan membuat kek.

1. Baca resipi dengan teliti untuk mendapatkan maklumat tentang cara memasak samada membakar atau mengukus, juga untuk mengetahui kaedah yang digunakan.

2. Sediakan barang-barang yang diperlukan samada bahan-bahan atau peralatan. Susunkan diatas meja.

3. Timbang bahan-bahan mengikut resipi.Jangan terlebih atau terkurang. Dapatkan bahan-bahan yang segar dan masih belum tamat tempoh.

4. Peralatan seperti pengadun(mixer), mangkuk adunan, pengaut, senduk dan lain-lain hendaklah dalam keadaan yang bersih.

5. Sediakan tin pembakar yang bersesuaian saiz seperti dinyatakan dalam resipi. Griskan dan lapik dengan kertas serap minyak. Tin untuk membuat kek span dan kek sifon tidak perlu digriskan.

6. Ketuhar (oven) hendaklah dibersihkan dari habuk atau tumpahan minyak.Panaskan ia ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit sebelum memasukkan kek.

7. Mentega atau krim keju hendaklah dikeluarkan dari peti sejuk 1/2 jam sebelum digunakan agar ia lembut dan mudah dipukul. Telur juga dikeluarkan agar ia bersuhu bilik.

8. Setelah memasukkan kek ke dalam ketuhar, setkan masa yang diperlukan untuk membakar. Jika kek mentega masa selalunya 1 jam, kek buah mengambil masa 1 1/2 jam dan kek span 45 minit sahaja.

9. Untuk membuat kek lapis, perlukan api atas dan bawah (grill). Gunakan ketuhar yang bersesuaian. Masa membakar juga singkat iaitu 7 -10 minit bergantung kepada jenis ketuhar.

10. Jangan buka pintu ketuhar 30 minit pertama kerana kek belum set. Haba yang keluar akan menyebabkan kek bantat. Selepas 45 minit anda boleh buka untuk menukar kedudukan kek.

11. Jangan masukkan terlalu banyak kek dalam satu ketuhar. Ini akan menyebabkan kekurangan haba dan kek akan jadi bantat.

12.Untuk menguji kek masak, cucuk bahagian tengah kek dengan lidi. Jika tiada melekit, ia sudah masak. Jika masih melekit. bakar untuk 10 minit lagi.

13. Tanda mudah kek telah masak ialah warnanya kekuningan, baunya harum dan ia lekang dari sisi tin pembakar.

14. Apabila kek telah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia sejuk dalam tinnya selama 30 minit sebelum dikeluarkan. Untuk kek span dan kek sifon, telangkupkan tin setelah dikeluarkan dari ketuhar. Ini untuk mencegah kek mendap. Selepas 10 minit, pusingkan kek kedudukan asal dan keluarkan kek dengan mengikis sisinya dengan pisau.

15. Kek boleh dihidangkan apabila sejuk. Untuk menyimpannya, balutkan dengan kertas aluminium atau pembalut plastik. Masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk.Kek biasa tahan satu minggu sementara kek lapis pula tahan 1 bulan.

Sebab Mengapa Kek Kering


>>Kek yang lembap digemari ramai

Apabila membuat kek samada kek mentega, kek span atau kek lapis, kadangkala anda menghadapi masalah seperti kek anda kering. Banyak faktor mengapa kek itu kering tidak lembap seperti yang anda inginkan.Antara faktornya ialah:

1. Bahan-bahan tidak disukat betul
Kadangkala penimbang jenis spring yang kita gunakan tidak berfungsi dengan betul. Ini menyebabkan sukatan menjadi tidak tepat. Umpamanya tepung menjadi berlebihan ataupun kekurangan cecair dalam adunan kek. Oleh itu, saya menyarankan anda menggunakan penimbang jenis digital kerana timbangannya lebih tepat. Harganya dalam lingkungan RM120 dan boleh dibeli dari kedai-kedai menjual bahan kek. Walaupun harganya sedikit mahal dari penimbang jenis spring, tetapi berbaloi menggunakannya. Anda hanya perlu tukarkan baterinya sahaja dalam masa 2 - 3 tahun sekali.

2. Perbezaan bahan-bahan mentah
Bahan-bahan mentah memainkan peranan yang penting dalam pembuatan kek, kuih-muih atau biskut. Dari bahan-bahan asas seperti mentega, gula, tepung dan telur maka terhasillah sesuatu produk itu.Samada kek anda lembut dan lembap atau kasar dan kering bergantung kepada bahan-bahan yang anda gunakan. Dari pengalaman saya membuat kek mentega,penggunaan mentega tulen seperti Golden Churn lebih menghasilkan kek yang lebih lembap kerana kandungan airnya yang lebih berbanding mentega lepa susu seperti Buttercup. Jika saya menggunakan Buttercup, kek lebih kering dan saya terpaksa menambahkan sedikit air susu ke dalam adunan kek itu agar ia lembap.

Penggunaan tepung seperti tepung gandum , tepung kek dan tepung hong kong juga menghasilkan perbezaan dari segi tekstur dan kelembapan kek anda.Jika anda membuat kek lapis atau lain-lain kek menggunakan tepung gandum biasa (all purpose) kek akan lebih kasar, keras atau lebih kering. Oleh itu seelok-eloknya gunakan tepung kek atau superfine untuk membuat kek biasa dan untuk kek lapis sebaiknya gunakan tepung hong kong kerana ia lebih halus.

Penggunaan telur juga memainkan peranan kerana telur membekalkan cecair kepada adunan kek bagi menjadikan ia lembap.
 
3. Mengubah kuantiti bahan
Ada sesetengah orang yang suka mengubah kuantiti bahan yang telah ditetapkan dalam resipi.Jika dalam resipi menghendaki 10 biji telur, tapi dia gunakan 9 saja. Jika dalam resipi 100 gm susu pekat, dia kurangkan 50 gm saja, kononnya nak jimat. Jangan amalkan sikap sedemikian kerana anda tidak akan mendapat hasil yang sepatutnya kerana bahan-bahannya telah dikurangkan. Anda perlu cuba resipi yang asal dahulu, kemudian barulah anda boleh ubahsuai mengikut citarasa anda.

4. Suhu ketuhar
Di pasaran terdapat bermacam-macam jenis oven. Ada untuk kegunaan domestik dan ada untuk komersil. Jadi setiap oven adalah berlainan. Biasanya untuk membakar kek seperti mentega atau span suhunya ialah 180 darjah celcius dan memakan masa 45 minit - 1 jam. Tetapi untuk kek lapis, suhu yang biasa saya gunakan untuk oven saya ialah 150 darjah celcius. Kek menjadi kering kemungkinan kerana suhu oven tidak sesuai seperti terlalu panas ataupun dibakar terlalu lama. Bagi kek lapis, masa membakar adalah singkat (5-7 minit) kerana ia nipis. Jika dibakar terlalu lama ia akan menjadi kering. Kesimpulannya, anda perlu sesuaikan oven anda dengan jenis kek ,suhu dan tempoh masa yang paling sesuai untuk kek anda.

5.Penyimpanan
Kek yang baru keluar dari oven memang kering kerana masih lagi panas.Sebaik-baiknya sejukkan kek anda semalaman dan keesokannya barulah dipotong. Ini untuk memberi peluang kepada kek menyerap lembapan udara dan mengeluarkan minyak bagi melembapkan kek tersebut. Ataupun setelah kek anda disejukkan beberapa jam, balutkan ia dengan aluminium foil dan simpan semalaman. Keesokannya ia tentu akan menjadi lembap.Lagi satu kek jangan didedahkan kepada udara persekitaran terlalu lama kerana ia akan kering.Hidangkan yang hendak dimakan sahaja. Jika lebih, bungkus dengan aluminium foil atau plastic wrap dan simpan dalam bekas kedap udara.

Jadi, apakah penyelesaiannya jika kek kering? Penyelesaian secara ad hoc ialah anda balutkan kek dengan alumnium foil dan simpan semalaman,esoknya baru dimakan. Penyelesaian jangka panjang ialah tambahkan sedikit air susu (jika kek mentega) dalam resipi anda. Untuk kek lapis, sila semak maklumat diatas dan buat pembetulan.Anda juga boleh menambahkan kandungan susu pekat atau mengurangkan kandungan tepung dalam resipi.

Kek Merekah? Kenapa?


>>Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah.
 
Adakalanya kek yang kita buat menjadi merekah seperti gunung berapi yang meletus.Tentu ramai yang tertanya-tanya mengapa jadi begitu. Saya pernah membuat sebiji kek coklat moist yang mempunyai kandungan cecair yang tinggi. Apabila hampir masak , ia merekah dan rekahannya sangat luas. Nasib baiklah apabila sejuk, rekahannya kecut sedikit dan bolehlah ditutup dengan topping coklat fudge. Ada beberapa faktor mengapa kek jadi merekah iaitu:

1. Suhu oven terlalu tinggi
Suhu yang biasa membakar kek ialah 180 darjah celcius.Namun begitu setiap jenis oven mempunyai kepanasan yang berlainan. Apabila suhu terlalu panas, bahagian luar kek menjadi keras sedangkan bahagian dalamnya belum lagi kembang.Apabila bahagian dalam mengembang,ia akan menolak keluar dari permukaan kek maka terjadilah rekahan.


2. Terlebih serbuk penaik atau soda
Jika serbuk penaik atau soda bikarbonat tidak disukat dengan betul, ia tidak seimbang dengan jumlah tepung yang digunakan. Akibatnya ia akan menjadi terlalu kembang dan boleh mengakibatkan rekahan.


3. Kek terlalu kering
Ini berpunca dari kandungan tepung yang berlebihan dalam resipi atau adunan kekurangan cecair. Keadaan ini menyebabkan kek kering dan boleh menyebabkan rekahan pada kek terutama kek mentega.

4. Acuan terlalu kecil
Kadangkala acuan yang digunakan terlalu kecil untuk menampung adunan yang disediakan. Sebaik-baiknya adunan hendaklah dituangkan hingga 1/2 acuan sahaja kerana adunan akan naik dan mengembang.

Kesimpulannya untuk memastikan kek tidak merekah, pastikan perkara-perkara diatas diperbetulkan dan resipi yang digunakan boleh dipercayai. Letak kek di bahagian tengah oven supaya tidak terlalu panas. Masa membakar yang biasa bagi kek mentega ialah 1 jam dan kek span atau sifon pula lebih kurang 45 minit.

Oreo Buttercream Frosting

Oreo buttercream frosting (see note)
adapted from Nick Malgieri’s Perfect Cakes

2 large egg whites
1/2 cup icing sugar
12 tbsp of unsalted butter, softened
6 oreo cookies, crushed
6 oreo cookies, halved for decoration (optional)


1. Whisk the egg whites and sugar together in the bowl of an electric mixer. Set the bowl over simmering water and whisk gently until the sugar is dissolved and the egg whites are hot (approximately 160 degrees).
2. Attach the bowl to the mixer and whip with the whisk on medium speed until cooled. Switch to the paddle and beat in the softened butter and continue beating until the buttercream is smooth.

Note:
This recipe barely made enough for 12 cupcakes. As you can see, there’s not a lot of frosting on the cupcakes. If you are a frosting person, you might want to double the recipe. Frosting is normally not my favorite part, so this was just enough for me. For Oreo Cupcake Recipe, go here.

Oreo Cupcake

Oreo Cupcake


BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
  2. Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak naik macam muffin). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (saya bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias atau dihidang begitu sahaja....

Chilled Blueberry Cheesecake

Ini pula resipi non-baked blueberry yang saya selalu buat..Made a few changes here and there, agar2 tu saya gantikan dengan serbuk gelatin then base dia saya lebih suka buat sponge cake..So, ikut suka you alls la ahh..tapi ini adalah original resipi dari hanieliza fotopages..Selamat mencuba..

CHILLED BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan Base

150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla

Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Hiasan [kacau sebati]
Filling blueberry
1 s/b air suam

Cara
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
3. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata
4. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
5. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
6. Keluarkan dan letakkan filling blueberry.
7. Hidangkan.






Yam Cake







Ingredients for Sponge cake, go here..or else, beli jer Sponge Mix di kedai..


Fillings:

500 gm. Yam - steam and mashed into puree
100 gm. sugar
300 gm. fresh milk
50 gm. butter
50 gm. santan powder (coconut powder)
300 gm. whipped cream

Method:

(1) Sponge cake: Whisk eggs and sugar with high speed until light and fluffy.
(2) Fold in flour and cornoil.
(3) Pour into an 8" square pan and bake at 175C for about 30 to 35 mins.
(4) Slice cake into 3 layers.
(5) To make filling: melt butter and sugar over medium heat till sugar is dissolved. Add in yam puree, coconut powder and milk. Stir till almost dry. Leave to cool.
(6) Place 1 layer of sponge cake onto a cake board.
(7) Spread 300 gm. yam mixture on top and spread till evenly distributed.
(8) Cover the yam mixture with a layer of sponge cake.
(9) Spread cake with 100 gm. of whipped cream.
(10) Cover with the 3rd layer of sponge cake. Spread some whipped cream on top.
(11) Stir the balance 100 gm of whipped cream with the balance yam mixture. Spoon into piping bag fitted with a plain nozzle and pipe on top of cake.
(12) Chill in fridge. You can decorate the cake with some sieved cocoa powder if you like.

Basic Sweet Dough

Resipi doh ni, kita boleh buat apa2 jenis bun yg kita suka..sudah namanya "basic" kan..Tinggal you alls tambah inti lagi la kalau suka..

Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
6 g garam
4 g bread improver
5 g gluten (boleh juga di ganti dgn bread softerner)
80 g gula halus
11 g instant yeast
1 biji telur gred A
190 g air ( = 190 ml)
30 g mentega
30 g lemak sayur

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan lemak sayur, kedalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel.
  2. Bahagi2kan doh tadi (40 g setiap bahagian). Bentukkan ikut kreativit masing2, sama ada diisi inti, dibuat roti sosej atau pun dibuat roti ala2 sanggul, ditabur keju atau badam...
  3. Bila siap alih kan ke dalam dulang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 10 - 12 minit, atau bergantung pada oven masing2....Selamat mencuba!
P/S : penat tangan menguli..sampai suru hubby yg tolong..teringin mau beli breadmaker..hmmm..

Chocolate Cake

Sambil2 mengupdatekan blog, sambil2 juga tgk drama korean online..'Loving you a thousand times'. Memang x bleh lari dari leptop..Best pla crita dia..


Synopsis
Eun-nim Ko (Lee Su-Kyeong) is a young woman preparing for her teacher certification test. She comes from a poor family with her father being chronically sick. Eun-nim then comes across a chance to make money for herself and her family. She opts to become a surrogate mother for a man named Se-hun Baek (Ryu Jin). Through fate and odd luck Eun-nim meets Se-hun's younger brother, Kang-ho Baek (Jeong Kyeo-Woon) and they fall in love. Meanwhile, Kang-ho Baek learns that he is the son of a mistress. His real birth mother is somewhere else and Kang-ho Baek realizes now why his mother always favored his older brother ..

hahahah..promosi lagi..kalau berminat, pigi ja link ni Loving You A Thousand Times Online.

Okeh, ada juga kawan2 tanya pasal resipi coklat kek yang saya selalu buat..Actually banyak, semua pun memang sedap2..So, i'm going to share one of the recipe. Harap2 bila you alls try, you alls puas hati..amboi amboi amboi..



KEK COKLAT

BAHAN:
bahan A

250 gm butter
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam

bahan B
210 gm tepung gandum ]
1 sudu teh baking powder ] ayak bersama
50 gm serbuk koko ]
80 ml susu segar/fresh milk

CARA:
1. Pukul butter dan gula sehingga gebu/kembang
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung yg diayakkan diselangselikan dengan susu.
4. Kacau rata dan masukkan kedalam acuan yg diletakkan dalam acuan.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 50 - 60 minit.
6. Sejukkan dan jika suka tuangkan coklat cream icing.

Cream Coklat
250 gm cooking coklat
1 sudu besar majerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking coklat secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan majerin dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan atas kek.

Owh ya..lagi sedap kalau cream dia tu you alls tambah lagi 1/2 sudu teh nescafe..Fuh! Paling sedap...Selamat mencuba!

Mixer

 Alat whisk,hook dan K-beater (paddle)
 
Terdapat pelbagai jenis mesin pengadun di pasaran negara kita. Yang paling biasa digunakan ialah mesin pengadun tangan yang dikenali sebagai hand-mixer. Untuk menghasilkan produk dalam kuantiti yang kecil, hand mixer sesuai digunakan tetapi bukan semua kek boleh menggunakan mesin kecil ini. Dari pengalaman saya menggunakan mesin ini, hanya kek mentega saja yang boleh menjadi jika menggunakan mesin ini. Bila membuat kek span moden atau kek lapis, sering tidak menjadi kerana pukulannya tidak kuat untuk mengembangkan telur pada tahap maksima. Anda boleh menggunakan Kenwood atau lain-lain jenis yang komersil untuk mendapatkan hasil produk yang bagus.

Terdapat tiga alat yang biasa digunakan dengan mesin pengadun iaitu hook, paddle dan whisk.Dengan bentuk berbeza, tentunya penggunaannya juga turut berbeza. Hook yang berbentuk seperti mata kail lebih sesuai untuk kerja-kerja pengadunan pelbagai jenis doh roti. Dengan bentuknya yang sedemikian rupa membolehkan adunan digaul dengan sebati dan tidak melekat pada hook. Manakala paddle atau K beater ,digunakan untuk mengadun bahan-bahan seperti mentega dan gula dalam penyediaan kek yang memerlukan proses mengkerim seperti membuat kek mentega, kek coklat dan lain-lain. Ia juga sesuai untuk mengadun doh biskut, tat, pai dan lain-lain pastri. Alat ketiga iaitu whisk lebih sesuai untuk mengadun bahan-bahan yang perlukan proses pengembangan seperti kaedah membuih (foaming method). Umpamanya dalam proses membuat kek span, kek lapis, kek sifon dan lain-lain.Alat ini bertindak memerangkap udara dengan lebih banyak dan menjadikan adunan kembang dan naik dua kali ganda. Oleh itu, penggunaan alat yang betul dapat memastikan hasil produk yang terbaik.

Orange Cupcake

So, ini resipi yang saya selalu pakai untuk buat cupcake. No need to tetapkan ianya cuma berperisa oren saja..Kadang2 saya tambahkan emulco2 perisa lain. Selamat mencuba~

KEK CAWAN OREN
Bahan-bahan :
250 gm mentega
180 gm gula kastor
230 gm tepung kek
2 sudu teh serbuk penaik
4 biji telur A
1 sudu besar emulco oren
sedikit cip coklat, untuk hiasan
sedikit pewarna oren
30 gm air susu

Cara Membuatnya :
1. Putar mentega dan gula hingga berkerim.
2. Masukkan telur satu persatu diikuti emulco oren dan pewarna oren. Putar sebati.
3. Masukkan tepung dan serbuk penaik.Gaul sebati. Campurkan air susu.
4. Sudukan ke dalam cawan kertas dan taburkan cip coklat.

Sunday, June 5, 2011

Chilled Oreo Cheesecake

Last time, ramai kawan tanya apa resipi Chilled Oreo Cheesecake yang saya pernah buat..Well, friends, this is it~ Sediakan pen dan kertas...

Chilled Oreo Cheesecake

Ingredients for crust:

220 gm. chocolate biscuits - blended
120 to 150 gm. melted butter

Cream Cheese fillings:

100 gm. Sugar
8 egg yolks
500 gm. cream cheese
22 gm. gelatine powder soaked with 100 ml. water then microwave for 25 secs.
300 gm. Dairy whip cream (35% fat whipping cream)
1 paket of Oreo cookies

Method:

(1) Mix blended chocolate with butter evenly and press into a 9" round springform tin. Chill in the refrigerator for at elast 20 mins. till biscuits are firm.
(2) Whisk egg yolks and sugar lightly over a pot of simmering water with the base not touching the water. Whisk till lemoney in colour.
(3) Beat cream cheese with a paddle till creamy. Pour in the melted gelatine mixture and mix evenly.
(4) Pour in the whisked egg yolks into the cream cheese gradually and mix till evenly combined.
(5) Fold in whipped cream and mix gently.
(6) Pour half of the cream cheese mixture into the prepared tin , lay oreo cookies on top of cream cheese filling and then pour balance cream cheese filling on top.
(7) Chill in the refrigerator for about 4 hours or until firm before slicing.

Bahan membuat roti


 1.TEPUNG
High Protein Flour atau Tepung Roti(TR) berbeza dengan Tepung Kek(TK). Didalam kandungan TR terdapat bahan-bahan pelembut yang dikawal oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan HalEhwal Pengguna dimana pelembut ini akan membuatkan roti menjadi gebu dan lembut. Tetapi bahan tersebut kurang berkesan kerana pengguna perlu membuat penambahan bahan pelembut(Bread Improver) agar roti yang dibuat menjadi lebih berkualiti lagi. Di dalam pasaran sekarang terdapat beberapa jenis Cap TR yang digunakan dalam industri bakeri. Antaranya:- Cap Bangau- Cap Timbang* Biasa digunakan oleh kedai Bakeri (Harga pasaran RM 64/25kg)- Cap Diamond- Cap Gunung Mas* Biasa digunakan dalam sektor perhotelan (Harga pasaran RM 66/25 kg)- Cap Kuda (Untuk pasaran Sabah, Labuan & Sarawak)
*Nota : kalau buat roti guna tepung selain dari yang terdapat diatas, roti akan menjadi keras.

2.GULA
Gunakan gula halus atau PX sugar, kalau rajin "blender" gula tu agar semasa membuat adunan, gula akan hancur. Jika gula tidak hancur, doh roti akan jadi mengerutu dan apabila dibakar roti akan jadi keras.

3.YEAST (Ibu Roti)
Kebanyakan industri pengeluaran roti menggunakan yis kering kerana senang dikawal proses pengembangan doh. Kalau guna yis basah kena timbang 2 kali ganda berat dari yis kering.

4.BREAD IMPROVER
Digunakan untuk melembutkan dan meringankan roti. Nama lain bagi Bread Improver adalah:
1. Bread Softner 2. Softner 3. Modular Softner 4. Magi Pro 5. S 500 6. Voltex (cecair).Untuk makluman semua, pihak pembekal akan menjual Bread Improver dengan nama yang berlainan. Jadi pengguna boleh memilih senarai nama di atas, semasa membeli Bread Improver.

5.MARGERINE/BUTTER/SHORTENINGPenggunaan bahan tersebut adalah untuk menambah ikatan struktur dalaman doh, agar menjadi roti yang berkualiti apabila dibakar. Ada beberapa perkara yang ingin saya kongsikan disini, mengenai roti jika menggunakan bahan2 tersebut:
* Margerine - kebanyakan pengusaha bakeri menggunakan margerine apabila membuat Bun dan menggunakan Shortening untuk membuat Sandwich Bread. Jika menggunakan Margerine, pengguna tidak perlu menyapu telur pada doh sebelum dibakar.Selepas dibakar, dimana bun masih panas, sapukan Butter atau Apricot glaze, untuk mengilatkan Bun sebelum di pamerkan.
* Butter - Pastinya bun sedap dimakan apabila resepinya menggunakan Butter, tetapi para pengusaha bakeri tidak menggunakan Butter kerana kosnya yang mahal. Anda boleh menggunakan Butter jika hasilan bakeri untuk kegunaan sendiri atau keluarga.
* Shortening - Lemak Sayuran. Kebanyakan pengusaha bakeri menggunakannya apabila membuat roti besar seperti Potatoe Bread, Garlic Bread, Sandwich Bread atau Whole Meal Bread. Sebelum dibakar, hendaklah doh roti tersebut disapukan telur agar hasilan nya tidak kelihatan pucat.

6.SUSU TEPUNG
Pengguna boleh menggunakan susu tepung seperti Dutch Lady, Lactogen,Fernleaf dan lain-lain untuk menghasilkan ban atau roti yang enak dimakan. Tetapi banyak pengusaha bakeri menggunakan Susu Tepung timbang dimana dijual pada harga murah. Boleh juga menggunakan UHT Milk (Yg cair-sejuk) yang akan menghasilkan ban yang lebih sedap lagi.

7.TELURKebanyakan pengusaha bakeri menggunakan telur yang kulitnya berwarna putih. Untuk pengetahuan semua, telur jenis ini mengandungi kandungan air yang tinggi dan dijual pada harga yang murah. Biasanya pengusaha bakeri menggunakan telur gred B, untuk membuat roti atau kek.

8.AIRGunakan air sejuk untuk mengawal proses pengembangan doh. Jika menggunakan air yg tidak sejuk, dikhuatiri, pengguna tidak dapat mengawal pengembangan yis kerana jika suhu yang panas, yis akan kembang terlalu cepat, yang pada akhirnya akan menjejaskan kualiti roti.

Sumber : http://cheffarid.blogspot.com

Jenis-jenis gula dan penggunaannya

Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagainya, kita hendaklah tahu kegunaan dan kesesuaian gula itu dengan produk yang hendak kita hasilkan.
1. Gula pasir (coarse sugar)
Jenis ini adalah yang paling mudah didapati. Ia bewarna putih dan butir-butir gula agak kasar. Ia sesuai untuk kegunaan harian seperti membancuh minuman dan membuat kuih-muih. Jika anda hendak membuat gula hangus untuk puding atau kek,cairkan gula pasir ini diatas api yang sederhana hingga gula cair dan keperangan,kemudian baru dimasukkan air dan kacau hingga cair.
2. Gula halus (fine granulated sugar)
Gula halus jenis ini bewarna putih dan sesuai untuk membuat kek kerana butir-butir gulanya yang halus mudah cair apabila dipukul bersama mentega ataupun dipukul bersama telur.
3. Gula kastor (castor sugar)
Gula ini bewarna putih dan ianya pilihan yang paling ideal untuk membuat kek,biskut, pastri, roti dan lain-lain. Butir-butir gulanya lebih halus dari gula halus dan ia mudah cair apabila dipukul bersama mentega atau telur. Sekiranya gula ini tiada , boleh gunakan gula halus.
4. Gula aising (icing sugar/confectioners sugar)
Gula ini adalah yang paling halus dalam kategori gula putih. Ia bukan 100 peratus gula kerana telah dicampur dengan sedikit tepung jagung. Ia jarang digunakan dalam pembuatan kek tetapi ada digunakan dalam pembuatan biskut jenis piping untuk mendapatkan tekstur yang lembut supaya mudah dipicit keluar.Gula ini biasa digunakan untuk membuat aising mentega dan membuat fondant atau pes gula (sugarpaste).
5. Gula perang (brown sugar)
Terbahagi kepada dua jenis iaitu light/dark brown.Biasanya warna yang lebih gelap mempunyai rasa gula perang yang lebih kuat. Gula perang ini selalunya kasar dan saya selalu kisar supaya ia lebih halus dan mudah dipukul bersama mentega. Gula perang ini selalunya digunakan untuk membuat biskut seperti cip coklat,biskut halia, kek buah-buahan dan lain-lain yang memerlukan rasa gula yang lebih kuat.
6. Gula merah/gula melaka/gula kabung
Gula ini selalunya digunakan untuk membuat kuih-muih tempatan seperti kasui, kuih lompang,kuih buah melaka dan sebagainya. Gula merah biasanya berpasir.Setelah melarutkan dalam air panas, ia hendaklah ditapis bagi membuang kotorannya. Gula melaka dan gula kabung agak keras dan memerlukan pisau untuk membelahnya. Rasa kedua-dua gula ini lebih sedap dari gula merah biasa. Ianya dijadikan inti untuk kuih buah melaka.
7. Sirap emas (golden syrup)
Ia bewarna keemasan dan rasanya seakan rasa gula hangus tetapi tidak sekuat rasa gula hangus yang asli. Ia adalah bahan sampingan dari pemprosesan gula. Ia selalunya menjadi bahan penambah rasa untuk biskut, kek atau pencuci mulut.
8. Gula hitam (treacle @molasses)
Adalah bahan sampingan dari pemprosesan gula dan ia bewarna gelap seakan kehitaman. Digunakan sebagai bahan penambah rasa untuk kek dan pencuci mulut ala barat.
9. Sirap gula (corn syrup/glucose syrup)
Cecair jernih yang pekat. Dihasilkan secara komersil untuk memudahkan tugas membuat aising krim mentega atau fondant tanpa perlu membuat sendiri sirap gula

Perbezaan mentega, marjerin dan shortening

Mentega
Apakah yang dimaksudkan dengan mentega? Mentega adalah sejenis produk tenusu asli (susu lembu) yang telah melalui pemprosesan moden bagi memisahkan lemak susu dan cecair. Lemak susu itu dijadikan pepejal dan dibungkus seperti produk yang ada hari ini.Dinegara kita terdapat dua jenis mentega yang biasa didapati di pasaraya iaitu mentega tulin (pure butter) dan mentega lepa susu (dairy spread butter). Contoh mentega tulin adalah seperti Golden Churn, Tatura, SCS dan lain-lain. Manakala mentega lepa susu pula ialah Buttercup,Butterlite dan lain-lain. Perbezaan yang nyata ialah dari segi harga dimana mentega tulin harganya lebih mahal berbanding mentega lepa susu. Mengapa? Ini adalah kerana mentega tulin mengandungi kandungan lemak susu yang tinggi sehingga 80 peratus dari kandungan beratnya. Selebihnya adalah bahan-bahan lain seperti cecair, garam dan lain-lain.Kek yang menggunakan mentega tulin lebih sedap rasanya berbanding mentega lepa susu kerana kandungan lemak susunya yang tinggi. Ia membangkitkan rasa yang lebih enak dan aroma yang lebih harum untuk kek kita. Bagaimanapun, kerana harganya yang lebih mahal, ramai pengguna yang memilih produk yang lebih murah seperti mentega lepa susu. Selain dari membuat kek, mentega lepa susu guna sesuai untuk disapu diatas roti atau biskut. Mentega lepa susu lebih murah harganya kerana kandungan lemak susunya tidak tinggi seperti mentega tulin.Ia juga dicampurkan dengan minyak kelapa sawit, susu tepung dan garam. Jika kita perhatikan pada kertas bungkusan pada mentega tulin, kita akan dapati terdapat perkataan bergaram dan tidak bergaram (salted and unsalted butter). Kedua-duanya boleh digunakan.Jika mentega itu telah bergaram, tidak perlulah kita masukkan garam lagi dalam adunan kek kita .

Panduan Penyimpanan
Mentega adalah bahan yang mudah lembik apabila dibiarkan pada suhu bilik pada jangkamasa yang lama. Oleh itu ia hendaklah disimpan dalam peti sejuk dan dikeluarkan apabila hendak digunakan.Apabila menyimpan mentega, pastikan ia berbalut dengan elok dan diletakkan di tempat simpanan khas. Jangan campurkan ia dengan bahan-bahan makanan lain kerana mentega mudah menyerap bau-bauan dari makanan lain. Mentega mempunyai jangkahayat yang lama iaitu lebih kurang 1 tahun dari tarikh pengilangannya. Pastikan anda membeli mentega yang belum tamat tempohnya.

Tips Penggunaan
1. Anda boleh memilih menggunakan mentega tulin atau lepa susu.Dari segi tekstur,ianya lebih kurang sama tetapi dari segi rasa, mentega tulin lebih sedap.
2. Keluarkan mentega dari peti sejuk kira-kira 30 - 45 minit sebelum digunakan agar ia lembut dan mudah diputar.
3. Untuk mempercepatkan mentega lembut, potong dadu kecil-kecil dan biarkan sebentar. Ada juga orang yang meletakkan mentega atas oven yang sedang dipanaskan. Tapi hati-hati jangan lama sangat kerana mentega akan cair kerana terlalu panas.
4. Untuk melembutkan mentega, tidak perlu memanaskan dalam ketuhar gelombang mikro kerana ia akan cair, kecuali jika memang anda nak gunakan mentega cair.
5. Mentega yang terlalu lembik sudah tidak sesuai untuk membuat kek atau biskut kerana akan lebih berminyak daripada keadaan biasa.

Margerine and Shortening

>>Crisco adalah jenama sejenis shortening

Marjerin
Marjerin adalah bahan gantian kepada mentega kerana harganya yang lebih murah. Ia diperbuat daripada lemak sayuran ataupun lemak haiwan. Di negara kita, marjerin diperbuat dari minyak kelapa sawit, garam, air,pewarna, perisa, antipengoksida dan lain-lain. Ia bewarna kuning dan tidak mengandungi lemak susu. Bagi kebanyakan industri bakeri, mereka mengunakan marjerin untuk menjimatkan kos dan menambah perisa seperti butteroil dan lain-lain supaya rasanya sama seperti menggunakan mentega. Saya juga kadangkala mencampurkan marjerin dan mentega tulin bagi mendapatkan rasa seperti mentega untuk membuat kek dan juga biskut. Kek mentega yang menggunakan campuran dua bahan ini elok gebunya dan kurang berminyak jika dibandingkan dengan menggunakan majerin 100 peratus. Untuk membuat krim mentega sejenis marjerin bernama krimwell digunakan. Ia bewarna putih dan sesuai dicampurkan dengan mentega untuk membuat krim ini.

Panduan Penyimpanan
Marjerin tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kerana ia keras pada suhu bilik. Marjerin yang telah dibuka hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup rapat bagi menghindarkan ia menyerap bau-bauan dari makanan lain. Letakkan ia dalam almari yang kering dan dingin. Jangan simpan di tepi dapur atau tempat panas kerana ia akan cair.

Shortening
Shortening adalah lemak sayuran putih yang berkalori tinggi dan tidak mengandungi karbohidrat atau protin. Ia bewarna putih dan sering digunakan dalam pembuatan pastri, roti,krim mentega dan lain-lain. Shortening jarang digunakan dalam pembuatan kek tetapi ia ada digunakan sedikit dalam pembuatan biskut. Anda perlu berhati-hati apabila membeli lemak putih ini kerana ada sejenis lemak putih yang dinamakan LARD adalah diperbuat dari lemak babi.Cara penyimpanan adalah sama dengan marjerin.

Alat-alat Timbangan



Peralatan menyukat bahan- penimbang digital, cawan dan sudu

Ada pelbagai cara menyukat bahan-bahan.Ibu-ibu kita dahulu menyukat bahan dengan gelas, cawan, mangkuk, sudu makan dan ada juga yang main agak-agak saja atau cukup basah. Apabila buat kuih atau kek sekejap jadi dan sekejap tak jadi. Maklumlah, alat penyukatnya berubah-ubah,hari ni pakai cawan, esok lusa pakai mangkuk pula. Dengan kemudahan moden sekarang, pelbagai alat dicipta untuk memudahkan anda menimbang atau menyukat bahan-bahan. Ada penimbang digital, penimbang jarum(spring) atau pun cawan yang standard. Semuanya ada dijual di kedai bahan kek ataupun di pasaraya biasa. Di Malaysia, kita menggunakan timbangan metrik menggantikan timbangan paun (lb) dan aun (oz).Tetapi jika kita rajin melayari internet, kita boleh dapati resipi-resipi orang Amerika banyak yang menggunakan cawan (cup) dan paun. Memang bermasalah jika kita hendak mencuba resipi mereka kerana terpaksa menukarkannya kepada gram.

Berikut adalah carta ringkas sukatan imperial dan juga metrik.
1 oz - 25 gm
9 oz - 250 gm
16oz (1 lb) - 450 gm
2 lb 4 oz - 1 kg
1 cawan mentega - 250 gm
1 cawan gula - 250 gm
1 cawan tepung - 125 gm
2 cawan tepung - 250 gm
1 camca kecil/teh - 5 gm

Tip Menyukat Bahan

1. Adalah lebih mudah dan tepat jika menggunakan penimbang digital.
2. Apabila menyukat tepung, gemburkan atau ayakkan ia dahulu baru disukat atau ditimbang.Jika menyukat dengan cawan, jangan ditekan tepung itu kerana ia akan menjadi padat dan sukatannya telah berlebihan. Ratakan permukaannya dengan pisau.Ia tak sepatutnya disukat membumbung.
3. Sudu/camca kecil atau sudu/camca teh, sukatannya hampir sama tetapi sudu makan dan sudu besar ianya berlainan.
4. Cecair boleh disukat dengan gram atau dengan mililiter (ml). 100 gm air dengan 100 ml air adalah lebih kurang sama sukatannya.

Fungsi Bahan Penaik

Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat.
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners. Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.

Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder).Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.

Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.

Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid.
Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.

Fungsi-fungsi Bahan Kek

Terdapat beberapa jenis bahan asas yang sering digunakan dalam pembuatan kek.Bahan-bahan tersebut ialah tepung gandum, gula, lemak dan telur. Apakah fungsi bahan-bahan ini? Setiap satunya memainkan peranan penting untuk menghasilkan sebiji kek yang enak dan menyelerakan
 
1. Tepung gandum - Dalam pembuatan kek, tepung yang sering digunakan adalah tepung protin rendah (low protein) seperti tepung kek, tepung superfine, Red Rose dan sebagainya. Anda boleh gunakan tepung gandum biasa(serbaguna/protin sederhana) tetapi teksturnya lebih kasar berbanding jika menggunakan tepung protin rendah yang menjadikan kek lebih halus.Tepung gandum berfungsi sebagai agen penyerap cecair dari telur/air dan membentuk struktur yang kukuh buat kek itu. Tanpa tepung yang cukup, kek menjadi lembik seperti puding.

2. Gula - Gula berfungsi memberikan rasa manis dan melembutkan adunan.Ada sesetengah kek yang mempunyai kandungan gula yang tinggi agar menjadi pengawet semulajadi supaya kek tahan lebih lama, contohnya kek buah. Dalam kek mentega, gula dicampur dengan mentega dan dipukul hingga kembang dan gebu.Gula ini membantu lemak memerangkap sel-sel udara yang penting untuk menaikkan adunan kek nanti. Dalam kek yang menggunakan kaedah membuih (foaming method) seperti membuat kek span, gula membantu menstabilkan buih-buih telur supaya mudah digaul dengan bahan-bahan lain seperti tepung gandum.

3. Lemak - Dalam pembuatan kek, lemak yang digunakan adalah seperti mentega atau majerin. Lemak berfungsi melembut dan melincirkan glutin dalam tepung dan menjadikan kek lembut dan halus. Dalam kek mentega, lemak yang digunakan adalah dalam bentuk pepejal seperti mentega atau majerin. Untuk mendapatkan kek yang lebih sedap, mentega adalah dicadangkan tetapi kebanyakan pengusaha bakeri mencampurkan mentega dan majerin untuk menjimatkan kos dan volume yang lebih baik bagi kek tersebut.Lemak ini dipukul bersama gula untuk memerangkap sel-sel udara dan menjadikan ia ringan dan gebu. Lemak yang digunakan dalam kek span adalah dalam bentuk cecair samada mentega cair, majerin cair atau minyak masak. Ia memberi kelembutan dan kelembapan kepada kek.

4. Telur - Telur berperanan menyebatikan semua adunan dan memberikan kelembapan kepada kek. Dalam kek mentega, telur yang merupakan cecair membantu menyebatikan mentega dan gula . Ia juga membantu mencairkan gula . Dalam kek span, telur adalah sumber penaik yang utama dimana sel-sel udara yang terperangkap dalam buih-buih telur itu akan mengembang apabila dibakar. Proses ini akan menaikkan kek dan menjadikan ia kembang dan gebu. Telur juga menyediakan rasa lemak dan warna kuning kepada kek.

Begitulah serba sedikit tentang peranan bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan kek. Disamping bahan-bahan diatas, ada banyak lagi bahan-bahan tambahan yang dimasukkan untuk memberikan perbezaan rasa dan warna kepada kek.