BAHAN DOH :-)
300gm tepung gandum (saya pakai high protein flour)
55gm gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30gm minyak sapi (guna mentega pun boleh)
1 1/2 camca teh instant yeast
30gm telur (1 biji telur, di kocok sedikit dan timbang)
100ml air suam
50ml air (extra)
Filling Buttermilk:
For fillings- mix altogether
1 1/2 cups milk powder
1/2 cup fine sugar
1/2 cup butter
1 tbsp vanilla
UNTUK DOH:- Dalam air suam, masukkan yis dan 1 camca teh gula halus (dari 55gm gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan masukkan bancuhan ragi tadi. Uli dan tambahkan air (yang extra 50ml tadi) sedikit demi sedikit sehinggan menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit.
CARA MEMBUATNYA :-)
Campurkan bahan2 filling, ketepikan. Ambil doh dan bahagikan kepada 10 bahagian (saya dapat 11 biji doh, setiap satu 50gm). Kemudian, isi kan kedalam setiap doh, letakkan di atas loyang yang sudah di sapukan sedikit mentega, buat hingga siap. Biarkan selama 45 minit, sehingga kembang..Bakar selama 20-25 minit pada kepanasan 190c.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment