Ini resepi yang paling saya enjoy makan sebab lemak berkrim..Dengan isi durian yg packed di dalam..Fuh! Bila la lagi musim durian? Teringin nak buat lagi..
CHILLED DURIAN CHEESECAKE
Bahan Base
200 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
150 ml whip cream
150 ml plain yogurt
100 gm gula halus [gula kastor]
Bahan Base
200 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
150 ml whip cream
150 ml plain yogurt
100 gm gula halus [gula kastor]
Isi durian
Larutan agar-agar cair [panaskan]
100 ml air
1 s/b agar-agar serbuk / gelatin
Cara
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. bakar dalam oven selama 8-10 minit pada suhu 170'C
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt, whip cream dan kacau rata
5. Masakkan agar-agar dan air sehingga mendidih. Biarkan suam kuku.
6. Masukkan dlam adunan keju dan kacau rata.dalam
7. Masukkan dalam loyang yg ada base. Sejukkan dalam petisejuk selama 4 jam.
8. Keluarkan dan hidang.
Larutan agar-agar cair [panaskan]
100 ml air
1 s/b agar-agar serbuk / gelatin
Cara
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. bakar dalam oven selama 8-10 minit pada suhu 170'C
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt, whip cream dan kacau rata
5. Masakkan agar-agar dan air sehingga mendidih. Biarkan suam kuku.
6. Masukkan dlam adunan keju dan kacau rata.dalam
7. Masukkan dalam loyang yg ada base. Sejukkan dalam petisejuk selama 4 jam.
8. Keluarkan dan hidang.
*Seperti post saya sebelum ni, kalau mau tukar base tu ke sponge cake pun boleh..Suka hati you alls la ye..Kalau ada resepi2 yang you alls request nak saya post kan d blog ni, please let me know ok? Selamat mencuba dan selamat makan!
No comments:
Post a Comment