Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat.
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners.  Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai  bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan  kek/kuih agar lebih gebu.
Bahan penaik yang  paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk  penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder).Jenis  biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan  untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya.  Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih  lebih gebu dan mekar.
Soda bikarbonat pula  sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid  seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula  hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat  alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam  adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.
Serbuk  krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang  menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan  daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid.
Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.

 
No comments:
Post a Comment